unnamed
RELEASED: July 1, 2016
ARTIST: Igor Matkovič Quintet: State of KU
LABEL: ZKP RTV SLO 2016
Igor Matkovič: STATE OF KU: ZKP RTV SLO 2016

IGOR MATKOVIĆ
IGOR MATKOVIĆ QUINTET: STATE OF KU (2016)
Format: CD
Šifra: 114380
EAN: 3838898114380
IGOR MATKOVIĆ QUINTET: STATE OF KUIGOR MATKOVIĆ QUINTET: STATE OF KUIGOR MATKOVIĆ QUINTET: STATE OF KU
“Ko razumemo pomen besede KU [PRAZNINA] spoznamo,
da stvari — ljudje, situacije, razmerja, naša življena — ne glede na to kako jih vidimo,
niso fiksne temveč dinamične, vedno spreminjajoče in razvijajoče.
So prežete s prikritim potencialom, ki pa se lahko udejanji v vsakem trenutku.”

Štiri leta po zadnjem izdanem albumu Sonic Motion predstavljam novi projekt in razširjeno zasedbo. V čast mi je, da so se mi pri ustvarjanju pridružili odlični glasbeniki. Milko Lazar na rhodesu in klavirju, Jani Moder na kitari, Jošt Drašler na kontrabasu ter Bojan Krhlanko na bobnih.
Čeprav vsi z različnim zaledjem in izkušnjami, smo pri State of Ku zadihali kot homogena celota. Milko Lazar, komponist, pianist in saksofonist z obširnim opusom, ki variira od del za velike orkestre, manjše zasedbe, big bande, koncerte za soliste itd., je na tokratnem snemanju igral klavir in Fender rhodes z različnimi efekti, ki so v glasbo vnesli unikaten ambient. Jani Moder s svojimi zasedbami vedno postreže s projekti z zanimivimi glasbenimi strukturami in oblikami. Tudi kadar ni v vlogi vodje benda, se je sposoben vživeti v glasbo, ki je pred njim in jo prežeti s svojo esenco. Jošt Drašler je basist, ki je močno vpet v prosto improvizirano glasbo in neprestano v različnih sestavih raziskuje polje svobodne improvizacije. Bojan Krhlanko je eden najbolj produktivnih bobnarjev pri nas. Dejstvo, da je bil telefon orodje, s katerim je posnel svojo prvo avtorsko ploščo Mini Me, nam pove, da tudi dolge vožnje z vlakom obrne v kreativne trenutke.
Pomembno dejstvo pri tokratnem projektu je tudi, da vsi glasbeniki izhajamo iz istega okolja. Velikokrat se iz različnih razlogov bodisi zaradi prepoznavnih imen bodisi zaradi želje po mednarodnem povezovanju glasbeniki spuščamo v sodelovanja, kjer je ustvarjanje omejeno na kratko obdobje – snemanje in koncert. To, da vsi prihajamo iz Slovenije, pa nam omogoča, da glasbo oziroma kompozicije razvijamo skozi daljše obdobje, oblikujemo in gradimo skupen zvok, pri čemer ima vsak od nas možnost, da glasbi doda svoj pogled.
Z novim projektom in novimi glasbeniki se je spremenilo tudi moje dojemanje improvizacije. To dojemam kot živo in spreminjajočo se kreativnost, brez ukalupljenosti in predsodkov. Tako kot je to stanje težko doseči v življenju nasploh, je podobno tudi v glasbi. Nagonsko se zatekamo k ustaljenim vzorcem, ki ohranjajo navidezno varnost, kar glasbi lahko odvzame svobodo. Improvizacija bi morala biti tako v glasbi, kot v vsakdanjem življenju, prisotna na več ravneh, saj z njo lahko najdemo pot iz slepe ulice.
Po nekaj mesecih vaje smo kompozicije v dveh dneh posneli na nacionalnem radiu RTV Slovenija. Posneli smo po dve ali tri verzije vsake skladbe in potem izbrali tisto, pri kateri smo vsi čutili, da je bilo bistvo najbolje povzeto. Skladbi Spontaneous Conversations in Moment In Solo slonita na spontanem igranju; v prvem primeru sva se v glasbeni dialog ujela z Milkom Lazarjem, drugemu pa je osnova solo basista Jošta Drašlerja.
Muzicirati z glasbeniki s tako široko paleto idej za ustvarjanje ambienta, je bila zame posebna izkušnja. Ves čas je bilo čutiti prisotnost in predanost glasbi in skupnemu ustvarjanju, kar pa je bilo natanko tisto, kar sem že nekaj časa iskal. Skupaj ustvarjati glasbo, ki je odprta, pripravljena na odklone in brez predsodkov. Živo in fluidno glasbo, ki prosto diha med kompozicijo in dopušča veliko možnosti za komunikacijo.
Hvala vam, da ste moji glasbi dali priložnost in vsem, ki so sodelovali pri nastajanju te plošče ali jo kakorkoli navdihnili.

SKLADBE:
1. REWIND (poslušaj!)
I . Matković / 7: 18
2. SPONTANEOUS CONVERSATION :
PART I
M. Lazar, I . Matković / 2 :55
TALU :
3. I. OPENING
I . Matković / 0 :55
4. II . CIRCLE
I . Matković / 7:40
5. KRHLANKO’S CHANT
I . Matković / 5 :26
6. ODE TO EPHEMERAL LAKE
I . Matković / 10:24
7. SPONTANEOUS CONVERSATION :
PART II
M. Lazar, I . Matković / 3 : 1 1
SILENT STRUGGLE OF A YOUNG SON:
8. I . ANTICIPATION
I . Matković / 4 :5 1
9. II . WINDOW
I . Matković / 3 :23
10. MOMENT IN SOLO
J . D rašler / 1 :44
1 1. SEVEN
I . Matković / 13 :24

Leave a Reply

All rights reserved by Jani Moder